Analisis Break Event Point Pada UMKM Ayam Geprek Pak Iwan
DOI:
https://doi.org/10.37366/jpm.v1i02.1839Keywords:
biaya tetap, Biaya Variabel, Break Even PointAbstract
An entrepreneur has a main goal in running his business, which is to get a lot of profit or profit. In addition to getting more profit from sales, there must be a phase when profits rise and fall. If there is a decrease in profit or profit, an entrepreneur can change the pattern in running his business so that profits or profits can stabilize again and not experience excessive losses. This research focuses on the Break Even Point analysis of the Tata Surya Geprek Chicken business, Dinoyo. The research method we use is a qualitative method of literature review and interviews. From the results of research conducted at Mr. Iwan's Ayam Geprek UMKM on Jalan Tata Surya, using multi-product BEP, it was found that the BEP point for geprek chicken and rice products in units of 312 units or in rupiah of Rp 3,395,000, BEP for teriyaki sauce chicken products in units of 270 units or in rupiah of Rp 1,264,000, and BEP for original geprek chicken in units of 334 units or in rupiah of Rp 2,264,000. These results can be used as a reference for MSME owners to plan production capacity or minimum sales targets.
Downloads
References
Alsa Dyah Tania, R. L. (2022). Analisis Break Even Point pada UMKM “Tengteng Mamah Mimin”. Jurnal ilmiah ekonomi dan bisnis, 63-65.
astrin kusumawardani, m. i. (2020). ANALISIS PERHITUNGAN BEP DAN MOS DALAM PENENTUAN HARGA JUAL PADA USAHA KECIL MENENGAH.
Chairunnisa Simamora1, M. (2022). Analisis Break Even Point (BEP) Dalam Strategi Perencanaan Laba dan Perencanaan Penjualan bagi UMKM. Jurnal Pendidikan dan Konseling.
Jubaedah, E. (2020). ANALISIS BREAK EVEN POINT DALAM PERENCANAAN LABA ( Studi Kasus PT Dirgantara Indonesia ). INDEPT.
Maulia Ayi Agustin1, S. M. (n.d.). Analisis Break Even Point Sebagai Alat Perencanaan Laba Pada Umkm Muthia Bakery Di Kabupaten Tanah Datar.
N.A. Rumiasih*, Y. S. (n.d.). ANALISIS BREAK EVEN POINT SEBAGAI ALAT PERENCANAAN LABA PADA PD RAHMAT MA.
Nurinaya. (2022). Perencanaan Kapasitas Produksi melalui Analisis Break Even Point (BEP) pada Outlet Bakso Seafood dan Kebab Alfamidi. Jurnal Mirai Management, 247-255.
Retnaning, R. T. (2020). ANALISIS KELAYAKAN USAHA MENGGUNAKAN METODE BREAK EVEN POINT (BEP) PADA STUDI KASUS CV. HARMONI UNGGAS. Jurnal Mahasiswa Teknik Industri.
Rusmayanti, S. (2021). BREAK EVENT POINT SEBAGAI ALAT PERENCANAAN LABA PADA JUS JAGUNG ENAK. Jurnal AKRAB JUARA, 182-195.
Selvi Miftakul janah1, S. N. (2021). Maksimalisasi Keuntungan Pada UMKM Tempe dan Tahu Menggunakan Metode BEP dan POM-QM.
Suci Nur Utami, M. D. (n.d.). PENGENALAN ANALISIS BREAK EVEN POINT (BEP) SEBAGAI BEKAL BAGI MAHASISWA ILMU DAN TEKNOLOGI PANGAN DALAM MENUMBUHKAN JIWA WIRAUSAHA.
Yudianto, R. (2019). BREAK EVENT POINT SEBAGAI PERENCANAAN LABA PADA PT.SEPATU BATA TBK. Jurnal Ekonomia.